INTRODUKTION:
Velkommen tilbage til bloggen, i dags store spørgsmål er hvad er en Trope? Det vil jeg forsøge at besvare i løbet af denne artikel dagens emner inkludere:
1. Hvad er en trope? Kontra kliché?
2. Hvordan kan man bruge troper til at definere ens genre?
3. Hvordan kan man bruge troper til at rekonstruere genrer?
4. Hvor kan man finde mere information om troper?
HVAD ER EN TROPE KONTRA KLICHÉ?
En trope er ifølge hjemmesiden TV Tropes som ”en talemåde, eller en karakter type, et plot trick etc. (kort sagt noget der har karakteristika indenfor en specifik genre.)
Så hvordan lyder det så i praksis?
et eksempel på en trope kan være følgende:
I detektiv genren, eller krimier generelt, der omhandler mord eller anden brutal kriminalitet, kan man hurtigt se mange genre bestemt troper der gemmer sig lige under overfladen, man skal bare kigge en smule grundigt, der er mange troper som allerede er kendt i forvejen, man vidste måske bare ikke at det var en trope.
En af disse troper er ”The Good Cop, Bad Cop” den kender vi alle fra tv serier. Baseret på en rigtig polititaktik; til dem der ikke kender den, er tropen at under en afhøring, er der en politibetjent der spiller hård og ond, hvorimod den anden spiller som en støtte for den mistænkte. På den måde kan man stille både kritiske og støttende spørgsmål/krydsforhøre den mistænkte. (Det har også den effekt at, jo mere antagonistisk ”The Bad Cop” bliver jo mere ses ”The Good Cop” som en frelse der kan hjælpe dem ud, derved kan den mistænkte åbne sig mere op for den ”gode” betjent.)
Men det bliver jo brugt meget? Kan man så stadig kalde det en trope, eller bliver det en kliché?
Det er nemlig lige det der er spørgsmålet ved det hele, jeg brugte ”The Good Cop, Bad Cop” eksempel som en trope, det var det engang men det er blevet mere til en kliché efter årtiers brug af denne trope.
Men hvad er en rigtig betegnelse for en kliché indenfor skrivekunsten?
En kliché er en trope, der er blevet over brugt, det kan være en frase: ”Rød som en rose” eller tidligere nævnt ”The Good Cop Bad Cop” De startede med at være en trope, men er så senere blevet til klicheer da deres betydning er blevet hvisket væk, da de er meget forudsigelige, og derfor et tegn på at være forældede. Hvorimod en trope, forholder sig nytænkende eller nødvendige for en genre.
Så hvad kan man bruge tropes til? Det er en af de spørgsmål jeg vil besvare i artiklens næste punkt…
HVORDAN KAN MAN BRUGE TROPER TIL AT DEFINERE SIN GENRE
Det kan man gøre ved at studere tidligere værker der jump startede en genre… Da inspirationen til både Blade Runner og Neuromancer stammede fra mange af de samme kilder, bl.a. Franske Sci-fi tegneserier til at modulere byerne på i Blade Runner universet. (Blade Runner var bl.a. baseret på et andet værk nemlig: (Do Androids Dream of Electric Sheep?) dette værk omhandlede Androider der var identisk med andre mennesker bortset fra at de ikke havde empati. Filmen Blade Runner var oprindeligt Do Androids Dream of Electric Sheep, men den blev lavet om til Blade Runner.
På dette tidspunkt var genren Cyberpunk ikke defineret endnu, men de drog inspiration fra mange forskellige, kilder, skabte nye tropes, og tog inspiration af eksisterende science-fiction værker som før var utopiske og bragte dem ind i 80’ernes dystopiske verdenssyn.
Genren som senere blev til Cyberpunk, drog stor inspiration fra datidens problematikker, og viste en barsk verden, fyldt med usandsynlige protagonister og antihelte.
Bl.a. fra detektiv-genren som f.eks. Film Noir, til nye tropes som hackeren Case i Neuromancer.
Kort Sagt!
Troper kan bruges til at definere genre, ved at inkorporere kompatible tropes fra forskellige genre og kombinere dem og skabe en ny genre med sine egne love og problematikker.
HVORDAN KAN MAN BRUGE TROPER TIL AT REKONSTRUERE EN GENRE?
Der er nogle troper der er meget genre bestemt.
f.eks. i meget sci-fi har tropen: ”Evil AI” blevet brugt mange gange. Det er kort sagt hvor en AI vender sig imod sin skaber, enten for at styre dem som en ”godsindet” kunstig intelligens, eller for at udradere eller besejre menneskeheden.
Denne trope havde meget potentiale da Stanley Kubrick lavede 2001 A Space Odyssey, men er mindre chokerende i dag da den er blevet meget forudsigelig. Så for at blive bedre til at undgå klichér og for at ens manuskripter står ud. Kan det være en god ide at kigge på hvordan man kan twiste, arketyper, plot vendinger, karakter typer, og fraser etc. Til at undgå klichér/forny dem, samt udvikle ens forhold til skrivekunsten ved at udfordre en selv til at tænke original, og selvfølgelig… læse en masse.
Men ikke bare læse. Konsumer tegneserier, film, digte, hvor end man kan hente inspiration. For det bliver den ammunition der er nødvendig, for at genoplade sine kreative safter samt være innovativ.
En anden metode kan også være at, sætte sig ned og definere alle troper der findes indenfor en given genre (hvis ikke dem alle så i hvert fald de essentielle indenfor en genre.) Så find ud af hvad ens mål er. Hvis målet er at skabe en ny historie der bruger twists for at chokere læseren. Så ville det være en rigtig god ide at sætte sig ind i hvordan de forskellige tropes har udspillet sig i løbet af tidligere værker.
For så at give læseren en forventning om at historien tager en vis drejning, som den så senere ikke gør. Kan virkelig være noget der sætter ens værk i fokus hos læseren.
Men hvis man gerne vil lære mere om troper hvor kan man så finde mere information? det kommer jeg til i sidste punkt af artiklen.
HVOR KAN MAN FINDE MERE INFORMATION OM TROPER?:
En side jeg er blevet glad for, er nemlig siden tvtropes.com her har skaberne af siden nemlig katalogiseret alle troper indenfor forskellige genre. Derved kortlagt de mere over brugte troper, hvad for nogle der er genre relevant osv.
Samtidig har de en grundig gennemgang er hver tropes oprindelse, samt giver kontekst for dens brugbarhed.
Det var det for denne gang, jeg håber i har kunnet nyde godt af artiklen rigtig god sommer til jer!